Yetişkin dişi bir kediniz varsa ve onu kısırlaştırmadıysanız kedinizin çiftleşerek hamile kalabileceğini unutmamalısınız. Özellikle kedinin yaşam alanında yetişkin bir erkek kedi varsa ya da dişi kediniz kızgınlık döneminde zaman zaman evin dışına çıkıyorsa minik bebeklerin gelmesi kaçınılmazdır. Bunun dışında evinizdeki kedi nüfusunu bilinçli şekilde artırmak da isteyebilirsiniz. Burada unutmamanız gereken kediniz çiftleşme sonrası yaklaşık 65 gün sonra doğum yapacaktır. Kedinizin hamile olduğunu gözlemlemeniz ise sizi gelecek misafirlere hazırlıklı kılacak ve anne ile bebeklerin sağlıklı olabilmesi açısından size zaman kazandıracaktır.
Kedilerde Gebelik Belirtileri
Türlerine özgü özgür doğaları ve bağımsız karakteri nedeniyle her zaman yanlarına yaklaşamayacağınız ve duyguları ile fiziksel durumlarını her an gözlemleyemeyeceğiniz kedilerin gebeliğini tespit etmek köpeklere göre bir derece zor olabilir. Özellikle gebeliğin ilk haftalarında kedinizde gerçekleşen fiziksel ve psikolojik belirtileri tespit ederek minik dostunuzun hamile olduğunu anlayabilirsiniz.
Kedilerde Gebeliğin Fiziksel Belirtileri
Bir kedinin hamile olduğunu anlamanın yollarından biri onun fiziksel değişimlerine odaklanmaktır.
- Tüm memeli canlılarda olduğu gibi kedilerin de hamile olduğunun en net işareti kedinin karnının büyümesidir. İlk iki hafta kedinizin karnının büyüdüğünü görmeniz ise çok zordur. Ama iki haftadan sonra dikkatli bir kedi sahibi kedisinin karın bölgesinde kilo alımına benzer bir genişleme olduğunu görür.
- Kediler hamile kaldıklarının üçüncü haftasında belirgin biçimde memeleri büyür ve meme uçlarında renk değişimi meydana gelir.
- Gebelik tüm canlılarda halsizlik olarak kendini belli eder. Halsizlik beraberinde uyku isteğini de getirir. Bu belirti zaten uyku konusunda son derece keyifçi olan kedilerde daha da fazla gözlemlenir. Ama kediler normal zamanlarda da günün çoğunu uyuyarak geçirdikleri için hamile olup olmadıklarını çok uyumalarından anlayamayabilirsiniz. Buradaki ayrım kedilerin gündüz uyuması ve gece hareketlenmelerini gözlemlemek olmalıdır. Hamile bir kedi geceleri de fazla hareketli olmaz ve uyumaya devam eder.
- İştahta azalma ya da artma da kedilerde hamilelik belirtilerinin fiziksel işaretlerindendir. İştahın azalmasının sebebi mide bulantısı olabilir ve kedinizin bu süreçte kustuğunu ya da öğürdüğünü gözlemleyebilirsiniz. Bu belirtiler doğuma yakın zamanda azalacaktır.
Kedilerde Gebeliğin Duygusal Belirtileri
- Gebelik süreci kediler için duygusal değişiklikleri de beraberinde getirir. Bu değişikliklerin en önemlisi kedinin daha keyifsiz olması ve sevdiği şeylere ilgisinin azalmasıdır. Hamile bir kedi oyun oynamaya ve oyuncaklara karşı ilgisiz davranabilir ve sizin oyun davetinize karşılık vermeyebilir.
- Bazı kediler gebe kaldıklarında sevgi ve ilgi konusunda son derece ısrarcı hale gelebilirler. Normalde kucağa gelmeyen bir kedi, gebeyse sahibinin kucağından inmek istemeyebilir ve her fırsatta sahibine sürtünerek kendisini sevdirme girişimde bulunabilir.
- Hamile kedilerin kimisi ise sevgi ihtiyacını karşılamak yerine tam tersi bir şekilde içlerine kapanabilir ve bol bol saklanma eğilimi gösterebilir.
- Dişi kediniz olağan dışı biçimde agresif davranıyor ve size saldırıyorsa hamile olabilir. Özellikle karın bölgesine dokunmaya çalıştığınızda bebeklerini koruma içgüdüsü ile elinizi tırmalayıp sizi ısırabilir.
Kedinizde bu fiziksel ve duygusal hamilelik belirtilerini görüyorsanız, bebeklerin ve annenin sağlık durumunu öğrenmek için onu mutlaka veteriner hekiminize götürmelisiniz. Gebelik döneminde ve sonrasında anne kedi ve bebeklerin beslenmesini sağlamak için ise hamile kedilere özel kuru kedi mamaları kullanmanız yerinde olacaktır.
Kedilerde Hamilelik Süresi ve Doğum Sürecinde Yapılması Gerekenlerhakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.