Evcil ve renkli sazanlar olarak bilinen Koi balıkları büyüklüklerine rağmen akvaryumlarda beslenebilen su canlılarından biridir. Süs havuzlarında da beslenebilen bu balıklar değişik renkte birçok olabilirler. Bu renkler parlak ve göz alıcıdır. Fakat canlı renklerinin dezavantajı onları av olarak gören tüm canlıların dikkatini hemen çekmeleridir. Renkleri, ebatları ve desenlerine göre sınıflandırıldığında yirmi farklı türü bulunan Koi balıkları Uzakdoğu kökenlidirler. Çin’de ve Japonya’da iyi şans ile azmin göstergesi olan bu su canlıları nehrin akış yönünün tersine yüzerler. Bu dikkat çekici özelliklerinin yanı sıra insanlarla iletişim kurabilmeleri de onları balık severlerin arasında popüler yapmaya yetmiştir.
Koi Balığı Genel Özellikleri
- Anavatanları Japonya ve Çin gibi Uzakdoğu ülkeleridir.
- Evcilleşmiş sazan türüdür.
- Japon balıkları ile ortak atalara sahiplerdir.
- İri balıklardır. Uzunlukları 1 metre hatta, 1,5 metreye kadar ulaşabilir. Bu yüzden bu balıklar için akvaryum ya da havuz alınacaksa balık başına 750 litre su alabilmesi hesaplanmalıdır.
- Hepçil canlılardır.
- Çok hareketli balıklardır. Bu nedenle yaşam alanları geniş olmalıdır. (Suyun derinliği en az 1,5 metre olmalıdır.)
- 15 ila 25 santigrat derece sıcaklıktaki sularda yaşayabilirler. Isı değişikliklerinden çabuk etkilenirler.
- Güneş ve fazla ısı da bu balıklarda olumsuz sonuçlara neden olur. Bu nedenle gölgelikleri bulunan havuzlarda beslenmeleri uygundur.
- Yaşadıkları su daima temiz tutulmalı ve akvaryum ya da havuzda mutlaka su filtresi bulundurulmalıdır.
- Üremeleri için 3 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 25 santimetre boya erişmeleri şarttır.
- Dişileri çiftleşme dönemlerinde birçok yumurta üretirler. Bu yumurtalar erkek Koi balıkları tarafından suya bırakılan spermlerle döllenir. Yumurtaların yetişkin Koi balıklarına yem olmalarını engellemek için ayrı havuzda tutulmaları gerekir.
- Kendi türlerine karşı barışçıllardır. Aynı soydan geldikleri Japon balıkları ile de birlikte yaşayabilirler.
- İnsanlarla iletişim kurabilen ve sahiplerini tanıyabilen zeki balıklardır.
- Cinsiyet ayrımı fiziksel özelliklerine bakılarak yapılabilir. Kesin sonuç vermese de genellikle erkek Koi balıklarının yüzgeçleri renkli ve küçüktür. Dişilerde ise yüzgeçler daha iri ve saydam olur.
- Uzun ömürlü balıklardır. 15 ila 20 sene bir yaşam süresine sahiptirler. İyi bir bakımla 35 yıla kadar yaşayabilirler.
Koi Balığı Bakımı
Hem etçil hem de otçul olan Koi balıkları hazır pelet ve çubuk balık yemleri ile beslenirler. Ama beslenmelerinde çeşitlilik bu Koi balıklarının daha sağlıklı ve daha renklerinin canlı olmasını sağlar. Bunun için balık, karides, balık yumurtaları ile kıvırcık ve marul gibi yeşillikleri balıklarınıza yedirebilirsiniz. Ayrıca Koi balıklarınızın beslenme programına karpuz, limon, portakal gibi meyveleri de ekleyebilirsiniz.
Sudaki ısı değişimlerinden etkilenen Koi balıkları 15 ila 25 derece arasındaki sıcaklıklarda yaşam sürebilirler. Soğuk aylarda akvaryum ya da havuzun alt kısımlarında yüzdüklerini görmeniz mümkündür. Çünkü suyun alt seviyelerinde ısı daha fazladır. Aslında bu balıklar iri oldukları ve müsait koşullarda 1,5 metreye kadar büyüyebildikleri için akvaryumlarda beslenmeye uygun değillerdir. Onlar için ideal yaşam alanları havuzlardır. Fakat akvaryumda yaşamaları zorunlu ise akvaryumun çok derin ve çok geniş olması şarttır. Bu noktada Koi balıklarının akvaryumda ömürlerinin çok kısaldığı da unutulmamalıdır.
Doğru akvaryum seçimi yapabilmeniz için Akvaryum Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.