Mit egyen a macska

Mivel a nagyvárosok toronyházaiban élő macskáknak nemigen van alkalmuk egeret fogni, így különösen fontos az egészséges táplálkozás. A cicák nem rajonganak a naponta egyszeri nagy étkezésért, jobban szeretik, ha többször ehetnek kisebb porciókat, hiszen a mezőn is órákat kell várniuk, míg elcsípnek egy-egy egeret. Mivel a házimacska a húsevő állatok közé tartozik, fontos, hogy elegendő fehérje, zsír és szénhidrát legyen a táplálékában, ezenkívül pedig ásványi anyagokra és vitaminokra is szüksége van. A boltokban hozzájuthatunk olyan macskaeledel-konzervekhez, amelyek mindezeket az anyagokat tartalmazzák, ám ez a kényelmes ételkészítés nemcsak drága, de egyúttal töméntelen hulladékkal is jár. Mivel kedvencünk néha egészen váratlanul éhezik, nem árt, ha hozzáférhető helyen odateszünk neki egy kistányérnyi száraz macskaeledelt.

A cicák nagy ínyencek, és imádják a változatos táplálkozást. Nagy örömet szerezhetünk nekik egy-egy adag apróra vágott nyers vagy főtt hússal (pl.: szív, máj, vese, bendő), egy új fajta konzervvel, tojással, tejjel, vagy sajttal. Az ételt mindig a tisztára mosott etetőtálban tálaljuk! Mivel a disznóhús gyakran tartalmaz a macskára veszélyes vírusokat is, sohase adjuk neki nyersen! Némelyik macska hajlamos, hogy a tejtől vagy a nyers májtól hasmenést kapjon. Sokan viszont imádják a zöldséget, ezért nyugodtan keverhetünk ételükbe egy kevés főtt répát, krumplit, rizst, spenótot vagy borsópürét. Az ételt ne fűszerezzük túl, és ne legyen jeges vagy forró! A bunda ápolása közben lenyelt szőrszálakat könnyebb egy kiskanálnyi salátaolaj vagy vaj lenyeletésével kiüríttetni a szervezetből. Az állatkereskedésekben és a nagy áruházakban hozzájuthatunk olyan, meszet és vitaminokat tartalmazó “cicabonbonokhoz” , amelyekkel időnként megjutalmazhatjuk kedvenceinket.

Figyeljünk oda, hogy mindig legyen elegendő friss vize!
A macskák óriási érdeklődést mutatnak gazdájuk étkezési szokásai iránt, néhányan pedig még “kéregetnek” is ebéd közben. Akit ez zavar, az már az első pillanattól kezdve utasítsa el a “koldust”, és sohase engedjen neki, mivel már egyetlen falat is további kunyerálásra bátorítja a macskát.