Macska vásárlás előtt

Egy macska jelenléte a lakásban fantasztikus módon gazdagítja az ember életét. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy milyen nagy felelősség cicát hozni a házba, hiszen ez a gyönyörű állat akár tizenhét éven át is velünk maradhat, néha még tovább. A macska sok szeretetet, törődést és mozgásteret igényel. Nyávogó kedvenceink elvárják, hogy naponta egy-két órát foglalkozzunk velük. Fizetnünk kell a táplálékért, a cicaalomért, időnként állatorvosi vizsgálatra is el kell mennünk. A cica élénk jókedve gondot is okozhat, különösen ha mindent összeszőrözött, vagy bútorainkon jelölte be a területe határait. A házimacska érzékeny, nehezen viseli el az állandó zajt vagy a túl élénk gyerekeket.

Mielőtt veszünk vagy kapunk egyet, számos fontos kérdésre kell választ adnunk!

-Mi legyen, ha a szomszédok panaszkodnak?
-Hová tegyük, amíg a család nyaral?
-Hogyan viselik el egymást a különféle háziállatok?
-Nem allergiás-e valamelyik családtag a macskaszőrre?
-Hajlamos-e bárki is allergiára?

Ha ezeket a gondokat sikeresen megoldottuk, ott az újabb kérdés:
-fajtatiszta macskát vegyünk, vagy egy egyszerű házimacskát?
-Kalandvágyó kandúrt válasszunk, vagy inkább otthonülő cicalányt?
-Esetleg ne is egy, hanem két macskát hozzunk haza, hogy ne unatkozzanak egyedül a lakásban.

Egy fajtatiszta macskáért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, míg közönséges cica ingyen is kapható. A legtöbb gazda boldog, ha kedvence újszülött kölykeit jó kezekben tudhatja. Ha saját magunk választjuk ki leendő lakótársunkat a cicák közül, figyeljünk rá, hogy a kismacskát legkorábban tízhetes korában szabad az anyjától elválasztani.
Fontos, hogy új kedvencünk egészséges, élénk és játékos kedvű legyen. Nézzük meg, csillog-e a bundája, s nincs-e benne valamilyen élősködő. Tiszta-e a szeme? Rendben van-e az orra, a szája és a feneke? A macskatenyésztők címét legkönnyebben a szaklapokból tudhatjuk meg, de a napilapok hirdetési rovatában is válogathatunk.
Az állatkereskedésben is lehet macskát venni, de mi lenne, ha vásárlás előtt még ellátogatnánk egy állatmenhelyre? Nem múlik el ugyanis nap anélkül, hogy új cicák ne érkeznének ide, akik egy szerető örökbefogadóra várnak.